Mediataitoviikolla kirjastossa kuvitellaan kestävämpiä tulevaisuuksia

Valtakunnallisella Mediataitoviikolla 10.–16.2.2025 Turun pääkirjaston nuortenosasto Stoorissa järjestetään nuorille suunnattuja työpajoja, joissa kuvitellaan kestävämpiä tulevaisuuksia hyödyntäen kuvatekoälysovellusta. Työpajat toteutetaan yhteistyössä LUT-yliopiston Kestäviä digitaalisia tulevaisuuksia kuvittelemassa -hankkeen kanssa. 

Tekoäly on merkittävimmistä uusista teknologioista, joka on jo muuttanut mediaympäristöämme. Nopeasti muuttuvassa teknologisessa arjessa tarvitaan paitsi teknologian käyttötaitoja, myös kriittistä ymmärrystä sen luonteesta ja vaikutuksista. Kuvia tulevaisuudesta -työpajoissa pysähdytään pohtimaan, millaisessa digitaalisessa yhteiskunnassa haluamme elää ja millaista toivoisimme teknologian olevan. Työpajat on suunnattu nuorille, sillä heidän äänensä jää usein liian vähälle huomiolle keskusteluissa tulevaisuuden suunnasta, vaikka tulevaisuus koskee erityisesti heitä.

- Nykyisyydestä irtautuminen ja toisenlaisen tulevaisuuden kuvitteleminen ei ole helppoa. Työpajoissa käytetään apuna tekstistä kuvia luovaa tekoälysovellusta. Se voi auttaa hahmottamaan, miltä toivoisi tulevaisuuden näyttävän, erityisesti silloin, kun tekoälyn luomat kuvat eivät vastaa omia kuvitelmia, työpajojen vetäjä, apulaisprofessori Minna Vigren kertoo.

Kirjasto nuoren kasvun tukena monin tavoin

Työpajoissa ei pelkästään kuvitella tulevaisuutta tekoälyn avulla, vaan osallistujat saavat myös tietoa siitä, miten tekoäly toimii ja millaisia eettisiä kysymyksiä sen käyttöön liittyy. Tavoitteena on lisätä kriittistä ymmärrystä teknologioista, jotka muovaavat tulevaisuuden mediaympäristöä.

Pääkirjaston nuortenosasto Stoori pyrkii tukemaan nuoria kasvussa kohti aikuisuutta. Stoorin tapahtumissa käsitellään monipuolisesti erilaisia teemoja, jotka saattavat mietityttää nuoria tai ovat nuorille muuten ajankohtaisia ja kiinnostavia, kuten vaikka mielenterveyttä, seksuaalisuutta ja antirasismia. 

- Kuvia tulevaisuudesta -työpajat ovat nuorille erinomainen tilaisuus pohtia tulevaisuuteen liittyviä toiveitaan ja ehkä myös käsitellä tulevaisuuteen liittyviä huoliaan, Turun kaupunginkirjaston informaatikko Reetta Kannas sanoo. 

Työpajoihin osallistuu 12 ryhmää Turun alueen peruskoululaisia ja ammattikoulun opiskelijoita.

Previous
Previous

Näyttely: Kuvia tulevaisuudesta vol.2, 10.-31.3.2025

Next
Next

CFP: Assemblages of the Broken World panel at STS Italia Conference, 11-13 June, 2025